Veisinkö koirani hoitolaan?

Koirat ovat rakkaita perheenjäseniämme, mutta joskus niille on löydettävä hoitopaikka. Koirahoitola on varteenotettava vaihtoehto, jos tuttavapiiristä ei sopivaa hoitajaa syystä tai toisesta löydy.

Millainen hoitola sopii minun koiralleni?

Koirahoitoloita on erilaisia, mutta niin on koiriakin. Tästä syystä on tärkeää löytää omalle koiralle sopiva hoitopaikka. Olisiko sopivin vaihtoehto täysin häkitön hoitola, jossa vieraat koirat ovat tekemisissä keskenään, vai tarvitseeko koira myös omaa rauhaa? Mikäli koirasi ei tule toimeen muiden koirien kanssa, ei häkitön hoitola ole turvallisin vaihtoehto. Entä toivotko karvaiselle perheenjäsenellesi hihnalenkkejä, vai kenties vapaata ulkoilua tarhassa? Myös ulkoiluun hoitolat tarjoavat erilaisia ratkaisuja. 

Sopeutuuko koirani hoitolaympäristöön?

Onko koirasi ollut koskaan hoidossa ja tiedätkö kuinka se käyttäytyy vieraassa paikassa? Vaikka koira olisikin ollut kaverilla hoidossa ja sillä olisi tuttuja koirakavereita, voi käyttäytyminen hoitolaympäristössä tulla yllätyksenä. Valtaosa koirista sopeutuu hoitolaympäristöön hienosti ja niiden rento olemus saattaakin yllättää omistajan iloisesti. Kuten ihmislapset, myös jotkut koirat osaavat olla "vieraskoreita" ja niiden käyttäytyminen vieraassa paikassa on erilaista kuin omistajan läsnäollessa.

Mikäli koirasi ei ole ollut koirahoitolassa ja sen käyttäytyminen mietityttää, kannattaa hoitolaan mennä tutustumaan etukäteen. Erityisesti silloin, kun suunnitelmissa on pidempi hoitojakso, suosittelen lämpimästi harkitsemaan vaikka työpäivän mittaista hoitolakokeilua. Näin vältytään ikävimmiltä yllätyksiltä, joita mahdollisesti pidemmän hoitojakson aikana saattaisi tulla eteen.

Hoitolayrittäjät ovat tottuneet kaikenlaisiin karvakorviin. Ajoittainen levottomuus, haukkuminen ja jopa hetkellinen syömättömyys ovat suhteellisen normaaleja ilmiöitä, kun koira jätetään sille vieraaseen paikkaan. Vaikka suurin osa koirista pärjää koirahoitolassa hienosti, saattaa joillain yksilöillä reagoiminen vieraassa paikassa erossa omistajastaan olla hyvinkin voimakasta ja purkautua ei-toivottuna käyttäytymisenä, joka ei helpotu toivotulla tavalla. Tällaista käytöstä ovat esimerkiksi paikkojen tuhoaminen, jatkuva sisälle ulostaminen, taukoamaton haukkuminen tai muunlainen levottomuus, johon liittyy koiran kykenemättömyys rauhoittua. Koira saattaa jopa käyttäytymisellään vahingoittaa itseään.

Mikäli koirasi kärsii esimerkiksi eroahdistuksesta, voi sen oleminen hoitolassa olla erittäin hankalaa ja muodostua ikäväksi kokemukseksi kaikille osapuolille. On todella tärkeää olla avoin ja kertoa rehellisesti jo hoitopaikkaa tiedustellessa millainen koira on kyseessä. On myös syytä huomioida, että mikäli koira pureskelee rikki seiniä, vahingoittaa itseään ja/tai häiritsee merkittävästi käytöksellään muita hoidokkeja, voi hoitolan pitäjä pyytää omistajaa hakemaan koiransa pois kesken hoitojakson. Sopimusehdot kannattaa lukea huolellisesti läpi ennen niiden allekirjoittamista.

Millainen on Koirakeskus Härkäpäiden arki?

Arkemme muotoutuu pääsääntöisesti asiakkaiden tarpeiden mukaan ja siihen vaikuttavat erityisesti hoidokkien määrä ja niiden rutiinit.

Kerron esimerkit erilaisista päivistä 🙂

LAUANTAI, kuusi hoidokkia eri perheistä

Hipsuttelen hoitolalle n. klo 8 aikoihin, tarvittaessa aikaisemmin. Vapaana ulkoilevat koirat lasken juoksutarhaan siksi aikaa, kun hihnassa tarpeensa tekevät koirat vien yksitellen tai pareittain kiertämään hoitolan pellon.

Ulkoilun jälkeen ruokin koirat omissa huoneissaan. Syömisen jälkeen seuraa ruokalepo ja lähden hoitolan vieressä sijaitsevaan kotiini hoitamaan omat koiramme.

Parin kolmen tunnin päästä on aamupäivän ulkoilun aika. Silloin osa koirista pääsee tarhaan ja osa remmilenkille metsään. Lenkin kesto on noin 20 minuuttia. Mahdollisuuksien mukaan lenkitän koirat pareittain, jolloin saatan tehdä hieman pidemmän lenkin, tai jäädä leikittämään koiria pihalle kävelyn päätteeksi. 

Lenkityksen jälkeen jotkut koirista saattavat jäädä edelleen ulos. Muut koirat vien omiin huonesiinsa päivälevolle. Vuorotellen tai pareittain pitkin päivää koirat saavat viettää kanssani aikaa hoitolan olohuoneessa, mikäli omistaja on sitä toivonut. Olohuoneessa voi pötkötellä sohvalla, leikkiä leluilla tai järsiä omaa luuta. 

Seuraava lenkki tehdään iltapäivällä noin kello kolmen ja neljän välillä. Se noudattaa samaa kaavaa kuin aamupäivän lenkki. Tarpeen mukaan vaihdan juoksutarhassa olevien ja lenkitettävien koirien paikkaa. Omistajat pystyvät itse vaikuttamaan siihen, kuinka koiria ulkoilutetaan.

Iltaruokinnat aloitan normaalisti klo 18 ja 19 välillä. Tarvittaessa ruokin myös aikaisemmin, tai myöhemmin. Iltaulkoilut tehdään yleensä noin klo 20 aikoihin ja se noudattaa samaa kaavaa kuin aamun pissatus.

TORSTAI, kaksi hoidokkia eri perheistä

Torstaina minulla on opetustunteja, joten hoitokoirien määrä on hyvin rajattu.

Aamu hoitolalla alkaa yleensä ennen klo 7 noin 20 minuutin lenkillä, jota seuraa ruokinta. Ruokailun jälkeen lähden opettajan töiden pariin ja olen muutaman tunnin pois hoitolalta.

Päiväulkoilun aika on noin klo 13 ja 14 välillä. Koirista riippuen se tapahtuu hihnalenkillä metsässä, tai juoksutarhassa. Päivällä vietän aikaani hoitolalla koirien seurana töitä tehden ja niiden kanssa seurustellen.

Iltaulkoilut hoidetaan koirien tottumuksista riippuen ennen tai jälkeen iltaruuan klo 18 ja 20 välillä. Pidän aina huolen ruokalevosta - täydellä vatsalla meillä ei lenkkeillä, eikä riehuta.

Hyvä tietää

Hoitolamme valmistui syksyllä 2021 ja toiminta käynnistyi lokakuussa. Hoitolan piha-alue on täysin keskeneräinen, eikä hoitolalla ole vielä omia ulkotarhoja. Toistaiseksi käytössä ovat omien koiriemme lähes puolen hehtaarin juoksutarha sekä saman kokoinen hieman kevyemmin aidattu oleskelupihamme. Tästä syystä vapaana ulkoilu on vielä hieman rajallisempaa.

Kesällä 2022 valmistuvat hoitolan omat katetut ulkotarhat, joissa koirien on mahdollista viettää päviään vapaasti. Myös hoitolan juoksutarha rakentuu syksyyn mennessä. Juoksutarhassa ulkoillaan aina valvotusti. 

Myös jokaisesta huoneesta tulee oma uloskäynti katetulle terassille, jonne koiralla on päivän aikana vapaa pääsy.

Tervetuloa tutustumaan tiloihimme!

Tea Mellin

Päivitetty 6.1.2022

Jaa tämä sivu